لوازم آبیاری قطره ای
آشنایی با اتصالات آبیاری قطره ای : یکی از پر مصرف ترین محصولات در زمینه ای آبیاری قطره ای میباشد. شاید فکر کنید نصب اتصالات قطره ای به تخصص خاصی نیازمند است در حالیکه نصب اتصالات قطره ای کار خیلی راحت و بدون نیاز به تخصصی است. شما میتوانید برای خرید اتصالات قطره ای و یا قیمت اتصالات قطره ای بروی روی لینک بالا کلیک کنید در غیر اینصورت برای آشنایی با اتصالات آبیاری قطره ای، مزایا و معایب با ما همراه باشید.
آشنایی با اتصالات آبیاری قطره ای : در مدل های مختلف و همچنین برند های زیادی در بازار موجود میباشد. اتصالات قطره ای گروه بندی مختلفی دارد مثل: شیر آلات قطره ای، قطره چکان یا دریپر ها، انواع بست ابتدایی، رابط ها و زانو ها، کورکن ها، واشر بست ابتدایی، سه راهی ها، بست انتهایی، … که در مورد همه این ها در این نوشته با شما صحبت خواهد شد.
انواع شیر انشعاب اتصالات قطره ای
انواع قطره چکان اتصالات قطره ای
انواع میکرو جت اتصالات قطره ای
پیش گفتار آبیاری قطره ای
حجم سالیانه ی آب قابل استحصال کشور تقریباً ۱۴۰ میلیارد مترمکعب برآورد شده است که درحال حاضر حدود ۹۲ میلیارد مترمکعب آن استحصال میشود.
بخش کشاورزی عمدهترین مصرفکنندهی آب است و به استناد آمار و ارقام انتشاریافته از طرف وزارت کشاورزی راندمان آبیاری به ویژه در روشهای سنتی بسیار پایین بوده و ۳۰-۳۲ درصد تخمین زده میشود. به تعبیری دیگر ۷۰-۶۸ درصد از آب مورداستفاده در این بخش به طریق مختلف هدر میرود. این نکته با توجه به شرایط موجود و رشد جمعیت و تقاضای روزافزون برای فرآوردههای مختلف کشاورزی میتواند هشداری بسیار قوی برای چاره جوئی و عاقبتاندیشی در زمینهی حفظ و حراست منابع آب کشور و به تأخیر انداختن و دوری جستن از بحران آب در آینده تلقی شود.
روش های آبیاری قطره ای
روش های آبیاری سنتی در بسیاری از موارد علاوه بر تلف نمودن حدود ۷۰ درصد آب، اراضی را ماندابی، شور و بایر کرده و ضمن آلوده نمودن منابع آبهای زیرزمینی مشکلات جنبی دیگری را هم پدید میآورد. به این ترتیب احداث شبکههای زهکشی، عملیات بهسازی خاک و پالایش آبهای زیرزمینی ضرورت مییابد و تردیدی نیست که انجام این اقدامات به هزینه های هنگفت نیاز دارد.
با توجه به حقایق فوق، گسترش استفاده از سیستمهای آبیاری تحت فشار تا سطح بیش از دو میلیون هکتار در طول برنامه دوم توسعه را میتوان به حق از بزرگترین طرحهای زیر بنائی در زمینه صرفه جوئی در مصرف آب در تاریخ کشور دانست با آشنایی با اتصالات آبیاری قطره ای میتوان یک سیستم بدون نقص داشت.
مقدمه آشنایی با اتصالات آبیاری قطره ای
آبیاری قطره ای روشی است تحت فشار که آب مورد نیاز را به صورت جریانی آهسته و قطرهقطره اما کم و بیش مستمر از طریق خروجیهایی به نام “دریپر” (قطره چکان) در اختیار گیاه قرار میدهد. آبیاری قطرهای علیرغم نوپا بودن، به دلیل دارا بودن راندمان بسیار بالا و امکانات انحصاری خود با استقبال گسترده کشاورزان و باغداران مواجه بود و تاکنون پیشرفتهای بسیار زیادی داشته است. این روش آبیاری هر چند که ممکن است مانند هر روش دیگری برای تمام محصولات، شرایط یا اهداف موردنظر مناسب نباشد اما در مجموع از نظر امور زراعی، آگروتکنیکی و اقتصادی دارای چنان امتیازاتی است که میتواند نگرانیهای مربوط به بحران آب در بخش کشاورزی خصوصاً در مناطق خشک و نیمهخشک را تا حد زیادی کاهش بخشد. و این کار بدون اتصالات قطره ای امکان پذیر نمی باشد.
تاریخچه آبیاری قطره ای
مطالعات باستانشناسی و شواهد تاریخی بر تأثیر آبیاری در توسعه و تکامل تمدنهای بشری تأکید دارد. پیدایش قدیمیترین تمدنهایی که با آبیاری همراه بوده است به حاشیه رودخانه های بزرگی نظیر نیل، دجله و فرات نسبت داده میشود. مثلاً آبیاری ثقلی (سطحی) حدود ۶۰۰۰ سال قبل از میلاد در کنارههای رودخانه نیل آغاز شد. در آن ایام تنها روش مورداستفاده همان روش سطحی بود، اما در مواردی هم به نوعی آبیاری بارانی اشاره شده است. آبیاری قطرهای در مقایسه پدیده بسیار جدیدی است که فکر ابداع آن در واقع از آبیاری زیرزمینی اخذ شده است، یعنی شیوهای که از طریق بالا بردن سطح سفره آب، آب را در اختیار ریشه نباتات قرار میدهد آن آشنایی با اتصالات آبیاری قطره ای را به خوبی بلد بودند.
ادامه تاریخچه
در سال ۱۸۶۰ محققین آلمانی سیستم توأمی از آبیاری و زهکشی را که در آن از لولههای سفالی استفاده میشد به کار گرفتند و با استفاده از پمپ آب را به درون این لولهها که در زیر خاک و مجاورت ریشهی گیاهان قرار داشتند هدایت میکردند. در سال ۱۹۱۳ اولین تجربهی آبیاری قطرهای زیرزمینی بدون بالا بردن سفرهی آب زمینی به اجرا درآمد اما در همان زمان مشخص شد که این کار بسیار پر هزینه و دشوار است. ابداع و ساخت لوله های روزنه دار و متخلخل در سال ۱۹۲۰ در آلمان و ایالاتمتحده از جمله عواملی بود که کاربرد آبیاری قطرهای زیرزمینی را دستخوش تحول و دگرگونی نمود.
ادامه تاریخچه
پس از خاتمهی جنگ دوم جهانی و پیدایش تکنولوژی نو در صنایع پلیمری، استفاده از لولههای پلاستیکی به سرعت جایگاه خود را در امور آبرسانی و آبیاری پیدا کرد و سرانجام در دههی ۱۹۶۰ روش آبیاری قطرهای سطحی، حالتی فراگیر یافت و دامنهی آن به استرالیا، آمریکای شمالی، آفریقای جنوبی و ایران گسترش پیدا نمود و اما در ایران، سرزمینی که بر خلاف اکثر کشورهای جهان پایههای تمدن آن بر استفاده از آبهای تحتالارضی استوار است زمینهی فکری این شیوه آبیاری سابقهای بسیار قدیمیتر دارد. قرار دادن ظروف سفالی درون خاک و در مجاورت ریشهی درختان و بوتهها و ریختن آب در داخل این ظروف را که به آبیاری کورهای شهرت دارد میتوان آغاز استفاده از آبیاری قطرهای دانست.
اجزاء تشکیلدهندهی سیستم آبیاری قطرهای
در سالهای اخیر تحولات تکنیکی بسیار زیادی در زمینهی طراحی و ساخت اجزاء متشکلهی سیستمهای آبیاری قطرهای به وجود آمده است، اما در هر حال هر سیستم قطرهای دارای اجزاء زیر میباشد که مهم ترین آن اتصالات قطره ای میباشد:
- پمپ
– واحد تزریق کنندهی کود و مواد شیمیایی
– فیلترها
– لوله های توزیعکنندهی آب
– خروجیها و سایر تجهیزات کنترلکننده
– اتصالات قطره ای
خروجی های اتصالات قطره ای
نقش خروجیها (دریپرها) در سیستم قطرهای این است که ضمن محو کردن فشار اضافی، آب را به محل موردنظر در مزرعه تحویل دهند. این خروجیها به صورت قطرهقطره یا جاری، جریانی بالنسبه اندک اما تقریباً مستمر از آب را به نحوی یکنواخت تأمین مینمایند. تاکنون انواع و اشکال بسیار متنوعی از دریپرها طراحی و ساخته شده است و همواره کوشش بر آن بوده که ضمن ارزان بودن قیمت، عاری از مشکل انسداد بوده و در عین حال بتوانند آب را به صورتی یک نواخت در اختیار گذارند. مسیر حرکت آب درون بعضی از انواع طولانی و در گروهی دیگر کوتاه است. در هر حال طرح و ساخت آنها به دقت زیاد و توجه به نکات بسیار دقیق نیاز دارد. زیرا همواره در معرض نور و تابش خورشید، مواد شیمیایی و تغییرات شدید محیطی قرار دارند.
لوله های توزیعکنندهی آب و اتصالات قطره ای
در سیستم قطرهای توزیع آب توسط شبکه ها از لوله ها که دارای قطره های متفاوت میباشند صورت میگیرد.
این شبکه از لوله های اصلی قطورتر شروع شده به لوله های نازکتر نیمه اصلی و سرانجام لوله های فرعی که حامل دریپرها میباشند و در پای ردیف درختان و یا بوته ها قرار دارند منتهی میشود (شکل شماره ۱) لولههای اصلی و نیمه اصلی معمولاً ثابت بوده و در زیر خاک و عمق مناسبی کار گذاشته میشوند. جنس این لولهها میتواند پی وی سی (PVC)، آزبست و یا پلیاتیلن (PE) باشد. قطر لوله های اصلی و نیمه اصلی معمولاً ۴۰ تا ۲۰۰ میلی متر (5/1 تا ۸ اینچ) است و انتخاب نوع و قطر آن در طراحی به دبی لولههای فرعی، ملاحظات اقتصادی و شرایط محیطی و زراعی بستگی دارد. برای سهولت در انجام شستشوی لوله ها و خارج کردن مواد زاید از درون سیستم، این لوله ها باید در قسمت انتهایی خود دارای شیر فلکهی خروجی باشند.
لوله های نیمه اصلی هم چنین بسته به مورد ممکن است به فشار شکن، تنظیم کننده جریان، شیر فلکهی دستی یا اتوماتیک، فیلتر و سایر وسایل دیگر مجهز باشند. لولههای فرعی عمدتاً از جنس پلیاتیلن ساخته میشوند و قطر آنها ممکن است ۱۰ تا ۲۶ میلی متر 38/0 تا 05/1 اینچ باشد اما رایجترین آن همان قطر ۱۶ میلیمتری است.
در اکثر موارد لولهی نیمه اصلی رابط لولههای اصلی و فرعی است و تعیین قطر، طول و حداکثر مجاز افت فشار در لولههای اصلی و نیمه اصلی به توپوگرافی، افت فشار در لولههای فرعی و محدودهی مجاز تغییرات فشار در امتداد لولههای فرعی بستگی دارد.
لوله مناسب آبیاری قطره ای
در طراحی سیستم و انتخاب قطر و طول لوله ها ملاحظات هیدرولیکی میباید به صورتی بسیار دقیق در نظر گرفته شود.
انتخاب اتصالات مناسب هم بخش مهم دیگری از طراحی سیستم آبیاری قطرهای است. این اتصالات لولههای اصلی، نیمه اصلی و فرعی را به یکدیگر مرتبط میکنند.
امروزه بیشتر از اتصالاتی استفاده میشود که دارای حداقل افت فشار باشند.
زانو، سه راه، چهار راه، رابط، کمربند، تبدیل و … نمونه هایی از اتصالات مورداستفاده در سیستم آبیاری قطرهای میباشند.
واحد کنترل مرکزی اتصالات قطره ای
در سیستم آبیاری قطرهای وظیفه صاف کردن آب، اندازهگیری و تنظیم فشار و همچنین مدت زمان آبیاری بر عهدهی واحد کنترل مرکزی است. این واحد شامل پمپ، شیر یک طرفه، فیلترها، فشارشکنها، فشار سنجها، کنتور، مخزن تزریق کود و مواد شیمیایی است (شکل شماره ۳) بهرهگیری موفقیتآمیز از یک سیستم قطرهای مستلزم آن است که به هر طریق ممکن از انسداد دریپرها ممانعت به عمل آید. به همین دلیل اهمیت استفاده از انواع فیلترها مانند فیلتر توری، فیلتر شنی سیکلون (سانتریفیوژ) که در شکل ۳ نشان داده شدهاند به خوبی روشن است. انتخاب نوع، اندازه و حجم هر یک از اجزاء تشکیلدهندهی واحد کنترل مرکزی به کیفیت آب و نوع دریپرها بستگی دارد.
از مخزن تزریق کود میشود علاوه بر استفاده در تأمین کودهای شیمیایی محلول برای گیاهان، در مقاصد دیگری مانند وارد نمودن اسید برای شستشوی رسوبات و یا افزایش باکتریکشها و یا سایر مواد شیمیایی مورد نیاز به درون سیستم استفاده کرد.
تنظیم فشار اتصالات قطره ای
برای تنظیم فشار در انواع مختلف دریپرها از فشار شکنهای مکانیکی استفاده میشود. بسته به نوع دریپرها فشار ممکن است از ۲۷ تا ۲۰۵ کیلو پاسکال در نظر گرفته شود. اندازهگیری حجم آب آبیاری هم که در برنامهریزی آبیاری اهمیت زیادی دارد توسط کنتور انجام میشود. شستشوی فیلترها و پاک کردن درون آنها از مهمترین اقداماتی است که برای نگهداری و مراقبت از سیستم به اجرا در میآید. انجام این عمل به صورت اتوماتیک نیز امکانپذیر است و انرژی مورد نیاز آن میتواند از برق شهری، باطری و یا انرژی خورشیدی تأمین شود. در هر صورت اتوماسیون میتواند برای همهی بخشهای مختلف سیستم و یا بعضی از قسمتهای آن به کار گرفته شود. مبنای این اقدام نیز ممکن است بر حجم آب عبوری، زمان و یا نوسانات حالات مختلف رطوبتی خاک استوار باشد.
دیدگاه ها و اصول کلی
برای تکامل و بهبود بخشیدن به این روش جدید آبیاری دولتها و بخشهای خصوصی در اغلب کشورها تاکنون سرمایهگذاریهای زیادی انجام دادهاند.
آبیاری قطرهای مانند هر پدیدهی جدید دیگر در ابتدا طرفداران چندان زیادی نداشت و از نظر اداره کردن و نگهداری سیستم با مشکلاتی رو به رو بود.
رفتهرفته پیشرفت تکنولوژی و دستیابی به مواد پلیمری دارای کیفیت مطلوب همراه با ابداع و ساخت سیستمهای صاف کنندهی قابلقبول، بسیاری از مشکلات را از میان برداشت و استقبال جهانی از آبیاری قطرهای گسترش یافت. در هر حال باید توجه داشت که آبیاری قطرهای هم مانند هر روش دیگر آبیاری ضمن دارا بودن مزایا و محاسن انحصاری، محدودیتهایی نیز دارد و برای رسیدن به حداکثر راندمان و در نتیجه بیشترین و بهترین محصول لازم است که برای هر مزرعه متناسب با شرایط خاک و آب، گیاه کشت شده، اقلیم و مدیریت جاری در آن طرحی اختصاصی تدارک دیده شود و اصولاً طراحی سیستم با دیدی همهجانبه و نگاهی به آینده صورت گیرد.
مزایای آبیاری قطرهای
با توجه به تحقیقات زیادی که در سطح جهان صورت گرفته آبیاری قطرهای دارای مزایای متعددی است که به صورت خلاصه به مهمترین آنها اشاره میشود تا آشنایی با اتصالات آبیاری قطره ای دقیق تری داشته باشید.
۱- استفاده بهینه و مؤثرتر از آب موجود
اعتقاد عمومی بر این است که آبیاری قطرهای در مقایسه با دیگر روشها آب کمتری مورد نیاز است. میزان این صرفه جوئی در مصرف به نوع گیاه، خاک، شرایط محیطی و راندمان موردنظر بستگی دارد. مهمترین عواملی که موجب صرفه جوئی در مصرف آب میباشد عبارتاند از:
- کاسته شدن از تبخیر سطحی به دلیل خشک ماندن خاک در فواصل بین درختان و بوتهها
- کاهش یا نبود روان آب سطحی
- جلوگیری از اتلاف آب از طریق نفوذ عمقی
- کاهش رقابت علفهای هرز در جذب آب
- وجود نداشتن تبخیر اضافی از سطح شاخ و برگ که در روش بارانی بسیار محسوس است
2- افزایش رشد و محصول
وضعیت رطوبتی خاک در ریشهی گیاه در روش قطرهای معمولاً حالتی ثابت دارد زیرا آب مورد نیاز گیاهان به گونهای تقریباً مستمر تأمین میشود. به این ترتیب گیاه از تنشهای شدید رطوبتی که در آبیاری ثقلی و گاه بارانی پدید میآید و سبب کاهش محصول میشود در امان میماند. در این روش آبیاری مشکلات مربوط به تهویهی خاک و شیوع امراض نباتی مطرح نیست بنابراین رشد بهتر و محصول بیشتر میباشد.
یکی دیگر از مهمترین دلایل افزایش رشد و محصول در آبیاری قطرهای آن است که اثرات بافت خاک در نگهداری رطوبت در خاکهای ناهمگن به حداقل کاهش مییابد و این امر توزیع یکنواختتر آب در جهات مختلف در مزرعه را میسر میسازد.
3- کاهش خسارتهای ناشی از شوری
نتایج پژوهشهای متعدد نشان میدهد که در آبیاری قطرهای میشود بدون کاسته شدن از میزان محصول، از آبهای شورتر هم استفاده کرد. دلایل کاهش خسارات مزبور میتواند به موارد زیر مرتبط باشد
* پایین نگه داشته شدن غلظت املاح در محلول خاک به دلیل بیشتر بودن دفعات آبیاری و برقرار بودن وضعیت نسبتاً ثابت رطوبتی
* در امان ماندن برگها از سوختگی مربوط به جذب املاح که در روش آبیاری بارانی بسیار رایج است.
* منتقل شدن املاح به فراسوی ناحیهی فعال رشد ریشه در خاک باید توجه شود که بی دقتی در انتخاب محل صحیح استقرار دریپرها میتواند مشکلات شوری را در مورد بعضی از گیاهان تشدید نماید.
4- تسهیل در تأمین کود و سایر مواد شیمیایی برای گیاهان
در بسیاری از موارد عملاً ثابت شده است که تأمین تدریجی عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان همراه با آب آبیاری اثرات بسیار مثبتی بر رشد و محصول دهی دارد و از هر نظر مقرون به صرفه میباشد. برنامهریزی دقیق و عملی برای انجام این کار فقط در شرایطی قابل اجرا است که از آبیاری قطرهای استفاده شود.
با عنایت به دلایل زیر راندمان استفاده از کودهای شیمیایی در چنین شرایطی افزایش مییابد.
* کاسته شدن از میزان کود مصرفی به دلیل عدم توزیع آن در تمام سطح مزرعه یا باغ
* در اختیار بودن عناصر غذایی مورد نیاز در تمام مراحل رشد گیاه
* توزیع بهتر عناصر غذایی و مصون ماندن آنها از هدر رفتن به وسیلهی آب شویی و یا روان آب علاوه بر کودهای شیمیایی، علف کشها، آفت کشها، قارچ کشها، نماتد کشها، هورمونهای رشد و سایر مواد شیمیایی را هم میشود بسته به مورد همزمان با آبیاری وارد سیستم نمود.
5- محدود شدن رشد و تکثیر علف های هرز
آب آبیاری در روش قطرهای فقط به بخشی از خاک که محل استقرار ریشهی گیاهان است هدایت میشود. بنابراین در بقیهی نقاط مزرعه یا باغ به دلیل خشک ماندن خاک، آلودگی به علفهای هرز کمتر خواهد بود. از طرفی به دلیل وجود تجهیزات صاف کننده در واحد کنترل مرکزی بذر علفهای هرز مانند روشهای دیگر آبیاری به همه جای مزرعه منتقل نمیشود. در هر حال تحقیق و تجربه حاکی از آن است که در روش قطرهای مشکلات مربوط به مبارزه با علفهای هرز به مراتب کمتر است.
6- نیاز به انرژی کمتر
انرژی مورد نیاز برای کار انداختن سیستم آبیاری قطرهای در مقایسه با دیگر روشهای تحت فشار به مراتب کمتر است. در مواردی میتوان در صورت وجود اختلاف ارتفاع کافی از نیروی ثقل هم بهره گرفت و در هزینهی پمپاژ صرفهجویی کرد.
7- سهولت در انجام عملیات زراعی
در آبیاری قطرهای این امکان وجود دارد که به صورت همزمان و بدون بروز هیچگونه اخلالی در امر آبیاری، عملیات زراعی دیگری مانند محلول پاشی، وجین، تنک و برداشت محصول صورت گیرد. هم چنین میتوان فواصل کشت درختان و گیاهان ردیفی را در این سیستم کمتر نمود و چون همهی سطح مزرعه آبیاری نمیشود، عملیات زراعی و رفتوآمد در مزرعه از سهولت بیشتری برخوردار خواهد بود.
معایب آبیاری قطره ای
آبیاری قطرهای صرف نظر از مزایای فراوان و شناخته شدهاش، محدودیتهایی نیز دارد که در صورت طراحی حساب شده و اداره کردن و مراقبت صحیح قابل کنترل خواهد بود عمدهترین این محدودیتها عبارتاند از:
1- نیاز به مراقبت مستمر
انسداد و بسته شدن دریپرها مهمترین محدودیت شناخته شده در روش آبیاری قطرهای است که سبب غیر یک نواختی توزیع آب و کودهای شیمیایی میشود. علل انسداد میباید فوراً شناسایی و برطرف شود زیرا در غیر این صورت کاهش میزان محصول اجتناب ناپذیر خواهد بود. انسداد دریپرها بدون تردید هزینههای نگهداری و تعمیرات را نیز افزایش میدهد.
2- تجمع املاح در مجاورت ریشهی گیاهان
در مناطق خشک و شرایطی که از آبهای بسیار شور در آبیاری استفاده میشود امکان تجمع املاح در سطح خاک و حاشیهی حجم خیس شده وجود خواهد داشت. در این شرایط ریزش بارانهای فصلی ممکن است مقادیری از این املاح را به درون ریشه گیاه وارد کرده و ایجاد محدودیت نماید. هم چنین اگر در کشتهای بعدی بذرها در نقاط املاح مستقر شوند درصد جوانه زدن آنها کاهش خواهد یافت.
3- محدود شدن توسعه ی ریشه
رشد و گسترش ریشهها طبعاً به بخشی که رطوبت را دریافت میکند یعنی ناحیهی استقرار دریپرها و یا امتداد لولههای فرعی محدود میشود. اگر در طراحی به این نکته به اندازهی لازم توجه نشود و عاقبتاندیشی کافی صورت نگیرد این امر در نهایت میتواند رشد ریشه را محدود کرده و به ویژه در مناطق بادخیز و در مورد درختانی که ریشههای سطحی دارند ایجاد اشکال نماید.
4- بالا بودن هزینهها
هزینههای اولیهی سیستم آبیاری قطرهای نسبتاً زیاد است اما مقدار آن در مقایسه با سیستمهای ثابت آبیاری بارانی کمتر میباشد.
در هر حال هزینهها به نوع گیاه، نوع دریپرها، تجهیزات موردنظر در واحد کنترل مرکزی، تجهیزات مربوط به اتوماسیون، وضعیت زمین و شرایط محلی و نظایر آن بستگی دارد. البته باید توجه داشت که هزینههای بعدی یعنی هزینه های آبیاری به دلیل حداقل نیاز به نیروی کار بسیار پایینی بوده و در مدت کوتاهی سرمایهگذاری اولیه جبران خواهد شد.
قیمت اتصالات قطره ای
اتصالات قطره ای دارای تنوع بالای از سایز بندی و محصولات میباشد بخاطر همین قیمت هر محصول بنا به مواد و کیفیت مواد میتوانید متفاوت باشد. محصولات با سایز کوچک ارزان تر و محصولات با مواد بیشتر گران تر میباشد و همچنین مواد که برای تولید اتصالات قطره ای استفاه میشود متفاوت است.
خرید اتصالات قطره ای
برای خرید اتصالات قطره ای میتوانید روی دکمه که اول صفحه گذاشته شده است کلیک یا فشار دهید تا وارد قسمت اتصالات قطره ای شوید، بعد از آن محصول مورد نظر را انتخاب کرده و به سبد خرید خود اضافه کنید، در غیر اینصورت با ما در تماس باشید تا شما را راهنمایی و مشاوره رایگان بدهیم جهت آشنایی با اتصالات آبیاری قطره ای
لیست قیمت اتصالات قطره ای
برای دانلود لیست قیمت اتصالات قطره ای روی لینک پایین کلیک و یا فشار دهید.